LABORATUVAR HİZMETLERİ

LABORATUVAR HİZMETLERİ

Laboratuvar Hizmetleri

Sağlık kontrolleri aşamasında çeşitli testler yapmamız gerekebiliyor. Hem belli durumlar karşısında teşhis için bunu yapıyor ve buna göre tedavi planlıyoruz, hem de koruyucu önlemler çerçevesinde rutin kontroller yapabiliyoruz. Laboratuvar hizmetleri işte bu noktada önem kazanıyor. Hayvanlar için gerekli olan biyokimya testleri, kan sayımları, idrar ve dışkı incelemeleri, deri örneklerinin incelenmesi, hastalık etkeni tiplendirmeleri, vb. laboratuvar hizmetleri kapsamında gerçekleştirilebiliyor. Bunun için de çeşitli teknolojileri kullanmamız gerekiyor. En sağlıklı sonuçlara ulaşmak için teknolojik imkânlar kullanıyor, detaylı bir inceleme gerçekleştirebiliyoruz.

Teşhis sürecinde başvurulabilecek testler ise uzun bir liste oluşturabilir. Sıklıkla başvurulan ve laboratuvar hizmetleri kapsamında değerlendirilen bazı testleri ise kısaca sıralayabiliriz. Tam kan sayımı yani Hemogram, Serum biyokimyası, idrar testleri bu noktada ilk akla gelenler oluyor. Ardından patolojik incelemeler, kültür – antibiyogram testlerine de sıklıkla başvuruyoruz. Bazı özel durumlarda hastalık spesifik testleri gibi incelemelere ihtiyaç duyabiliyoruz. Böylece evcil hayvanlarınızın sağlığını koruyabilir, hastalıklara karşı da erkenden önlem alabiliriz.

Laboratuvar hizmetleri, sağlık alanında oldukça büyük bir yer tutuyor. Veterinerlik hizmetlerinin de oldukça önemli bir parçasıdır. Bu şekilde teşhis koyup uygun tedaviye başlayabiliriz. Ayrıca koruyucu hekimlik uygulamaları kapsamında da değerlendiririz. Çünkü düzenli olarak yapılan laboratuvar testleri, bize hastalıklara dair işaretler verebilir ve erken müdahale edebiliriz. Sevimli dostlarımızın daha sağlıklı günlere uyanması ve bizimle uzun süre güzel anılar biriktirmesi için veteriner hekimlerine önemli iş düşüyor. 

Hematolojik, Biyokimyasal testler

Kan tahlili kapsamında gerçekleştirilen ve laboratuvar hizmetlerinin en sık tercih edilen iki test grubu olan hematolojik ve biyokimyasal testler, oldukça önemlidir. Pek çok hastalık ya da sorunla ilişkilendirilebilirler, teşhis ve tedavide etkin rol alırlar. Bu yüzden de hematoloji testleri ve biyokimya testleri veterinerlik hizmetlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır.

Bazen aşılama öncesi bu testlere ihtiyaç duyabiliriz. Kusma ya da ishal gibi anormal durumlar, yada halsizlik, iştahta azalma yada tamamen durma olduğunda yine teşhisde yol gösterici olur. Örneğin enfeksiyon, anemi, inflamasyon ve benzeri kan hücrelerini etkileme fonksiyonu olan durumlarda, teşhisin önemli bir parçası hematolojik testlerdir. Bu analizin güzel tarafı ise sadece 5 dakika içerisinde sonuç vermesidir. Yani hızlıca aradığımız bilgiye ulaşıp, teşhis koyarak tedaviyi planlayabiliriz.

Biyokimyasal testler ise hayvan dostlarımızın iç organlarının genel durumu hakkında bilgi vermektedir. Geriatri dönemi yani yaşlılık dönemi rahatsızlıklarında önemli analizdir ve bunun yanı sıra idrar sorunları, kusma, sarılık ve benzeri durumlarda başvurulabilecek incelemedir. Biyokimya testleri kapsamında, iç organ fonksiyonlarını inceleme fırsatı buluruz. Üstelik sadece 15 dakikada sonuçların öğrenilebildiği pratik bir test olması ile de avantajlıdır. Teknolojik cihazlar ile kolayca bu testlerin sonuçları öğrenilebiliyor. Dolayısıyla teşhis sürecinin oldukça önemli parçalarından söz ediyoruz. Herhangi bir riski de bulunmadığından içiniz rahat bir şekilde yaptırabilirsiniz. Kısa sürede sonuçların öğrenilebilmesi ve dolayısıyla zaman kaybetmeden tedaviye başlanabilmesi ise oldukça önemli bir avantajdır.

İdrar tahlili

Bazan kedinizin köpeğinizin ürinasyon sırasında sıkıntı çektiklerine, ağrılı ve zor idrar yaptıklarına, sık sık idrara çıkma isteğinde olduklarına hatta farklı farklı noktalara idrar bıraktıklarına ve hatta idrar kaçırdıklarını farkedersiniz.. Bu gibi durumların farklı sebepleri olabilmektedir. Enfeksiyon, anatomik bozukluklar, genetik yatkınlık, stres faktörler ve idiopatik sebepler gibi. Bu ayrımı yapmak ve doğru tedavi yöntemine başvurmak adına hekim muayenesi ve yönlendirmesi çok önemlidir.  İdrar tahlili ise tüm bu süreçlerde sık kullanılan laboratuvar hizmetlerinden biridir.

İdrar tahlili genel olarak belli durumlarda gerekli görülüyor. Örneğin idrar yapamama, idrar yaparken bağırma ya da kanlı idrar yapma, sık sık az az idrara çıkma yada az idrar yapma  gibi durumlarda, idrar tahliline ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu sıkıntılı durumlar idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir.Ve bazen çeşitli böbrek hastalıklarının da işaretçisi olabilmektedir.  Böreklerde taş ya da kristallere bağlı olarak da yada böbrek fonksiyonlarında bazı aksaklıklar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bu teşhislerin konulup, hızlıca tedaviye başlamak için ise idrar örneği alarak  çeşitli değerlere baktığımız gibi (Örneğin; Ph, glikoz, bilirubin, keton, protein, urobilinogen, nitrit, mikroalbümin, askorbik asit , lökosit, eritrosit gibi) gerekirse daha ayrıntılı testlere de başvuruyoruz . Kısacası idrar tahlili onların sağlığını gösteren önemli bir kriterdir. 

Üstelik hızlıca sonuç alınabilen laboratuvar hizmetlerinden biri olması, işimizi çok daha kolaylaştırıyor. Böylece zaman kaybetmeden durum değerlendirmesi yapabiliyor ve teşhis koyabiliyoruz. Yani eğer bir tedavi gerekliyse, zaman kaybetmeden bu tedaviye başlayabiliyoruz.  Muayene, teşhis ve tedavi süreçleri bir bütün olarak düşünülmelidir ve idrar tahlili, diğer analizler gibi teşhis için önemli bir araçtır.

Dermatolojik incelemeler

Tüy yapısı, cilt yapısı , tırnak yapısı genel sağlık durumunu önemli ölçüde işaret eder. Vucudun en büyük organı olan deri sağlığı sağlıksız olursa yaşam kalitesi düşeceği gibi pek çok hastalığa da zemin oluşturur. Hatta bazı dahili hastalıkların hormonal hastalıkların da belirtileri olarak dermatolojik semptomları görebiliyoruz. Ayrıca dış parazitler, mantar ve alerjiler de ilk akla gelenlerdir.

Örneğin; şiddetli kaşıntı, deride kepeklenme, kızarıklık ya da benzeri bir anormallik varsa, bu durumlar bizi dermatolojik incelemeye yönlendirir. Deri muayenesinin ardından deriden numune alarak ve kazıntı yaparak  inceleme yaparıız. Dermatolojik incelemeler, derinin yakından analiz edilmesi ve sorunun tespiti için çok önemlidir.

Dostlarımızın pek çok farklı sebeple deri problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Bağışıklık durumları, dış dünya ve diğer hayvanlar ile olan ilişkisi deri hastalıkları ve deri incelemelerine yön verebilir. Dolayısıyla hepsini ayrıca değerlendirmemiz ve genel şartlarını bilerek incelemeler yapmamız gerekiyor. Bu da muayenenin önemini ön plana çıkarıyor. Özellikle de rutin muayeneler, bu tür durumların erken tespitini sağlayacağından, henüz minik dostumuzun keyfi kaçmadan müdahale etmemize imkân tanıyor. 

Spesifik hastalık testleri

Genel koruyucu Veteriner hekimlik uygulamalarının yanı sıra, çeşitli belirtiler halinde bizi teşhise götüren çeşitli testlerden de faydalanabiliyoruz. Özellikle spesifik hastalık testleri bu anlamda oldukça önemli bir imkandır. Çünkü bu şekilde doğrudan teşhis koymamız ve hızlıca tedavi sürecine geçmemiz mümkün oluyor. Aksi halde teşhis koymak zaman alıcı olabilir ve tedavide gecikmeler söz konusu olabilir.