YAVRU BESLENMESİ

YAVRU BESLENMESİ

Yavru kedi ve köpeklerinde beslenmesinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Şüphesiz ki, yavru hayvanlar, yetişkinlere nazaran çok daha fazla dikkat gerektirir.  Özellikle de yeterince anne sütü almamış olan yavrularda bu süreç çok daha kritik ve zorlayıcıdır. En ideali 8 hafta boyunca anne sütü almalarıdır.4- 5. haftadan itibaren ince kıyılmış veya püre konservelerden yemeye başlayabilirler.  İlk olarak 3.-4. haftalarda süt dişleri çıkmaya başlar. 5.-6. haftalarda ön dişler çıkar. 8 haftalık olduklarında süt dişleri tamamlanmış olur.  5.-6. aya kadar da süt dişleri yerini kalıcı bırakır.  Diş çıkarırken huzursuzluk, dişetlerinde hassasiyet gözlemleyebilirsiniz. Diş değişimi tek tek olduğundan ciddi rahatsızlıklar gözlemlenmez. Genel durumları bozulmaz. İlk etapta yumuşak, yemesi kolay yavrulara uygun konserve mamalarla başlayabilir, ardından yaşlarına uygun kuru mamalarla bu konserveleri karıştırarak kuru mamaya yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz.  Kısa süre içinde kuru mamayı yemeye başlayacaklardır. Dengeli bir kuru yavru mamasıyla beslenmeleri devam edebilir.  Veteriner hekim tavsiyesi ile hem uygun besin değerine sahip, hem de sindirebilecekleri formda mamalar ile beslenmeleri en doğrusu olacaktır. 

Diğer taraftan yavru kedi ve köpeklerin hareketliliği, onların sağlığının bir göstergesidir. Hareketli olmalarını bekleriz. Ancak yetersiz beslenme durumunda, gelişimleri etkilenebilir.  Hatta bu duruma bağlı olarak eklem gelişimi problemleri dahi ortaya çıkabilir. Hızlı kilo almaları değil düzenli vucut kitle artışı ve kas iskelet sistemlerinin doğru gelişimi önemlidir. Bu yüzden gerekli enerjiyi elde edecekleri bir beslenme düzenine sahip olmaları, temiz suya ulaşımlarının olması çok önemlidir. Kemik yapılarının desteklenmesi önem taşır. Bu sebeple vitamin mineral dengesinin sağlanması ve bu anlamdaki ihtiyacın karşılanması, yavru beslenmesinde büyük bir yer tutar. 

Yavruların beslenmesinde bazı yanlışlar olabiliyor. Örneğin; evde yavruya hazır mama dışında bir yiyecek verilmek istendiğinde, neler verilebilir, neler verilemez öğrenmek gereklidir. Veteriner hekiminiz size bu konuda önerilerde bulunabilir. Dolayısıyla bilgi sahibi olmadan yavrulara vereceğiniz yiyecekler, onları sıkıntıya sokabilir. Unutmamalıyız ki sindirim sistemleri gelişme sürecinde sindiremedikleri yiyecekler de sıkıntılı hissetmelerine, yeterli besin yararlanımına ulaşamamalarına, keyifsiz ve enerjisiz olmalarına sebep olabilir. Kedi ve köpeklerin beslenmelerinde farklılıklar olduğu da unutulmamalıdır. Bu durumda yavru kedi ve yavru köpekler için farklı kurallar geçerli olabilecektir. Hatta hayvanın ırkı bile belirleyiciyken, risk almamak ve uygun mamaları tercih etmek en doğru seçimdir.