KİST HİDATİK NEDİR?

KİST HİDATİK NEDİR?

Kist Hidatik hastalığı köpeklerde echinococus granulosus, kedilerde de echinococus multiocularis adındaki parazitin insan tarafından alınması yoluyla oluşur. Öncelikle bu hastalığı tanımlamak ve bulaşma yollarını bilmek gerekiyor ki korunma önlemlerini alabilelim. Hastalığın esas sebebi, echinococ ailesinden olan tenyalardır. Kedi ve köpekler echinococ taşıyan enfekte et yada iç organları yiyerek yada bulaş yerlerden bu paraziti alır.  Enfekte hayvanların dışkıları aracılığı ile yayılan yumurtalara insanların temas etmesi, tüylerle yumurtaların yutulması ve yumurtaların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sebebi ile ortaya çıkabilir. İnsan bu döngüde ara konaktır.

Kist Hidatik Hastalığı, çoğunlukla karaciğeri etkilemekle birlikte, akciğer, dalak, beyin ve karın içi boşlukları etkileyebilir Buralarda kist oluşturarak, etraftaki dokulara baskı yapabilir.Patlamaları halinde anaflaktik şok gelişir. Yapılan kan testi ile Kist Hidatik tanısı konulabilir. Bu durumda ise cerrahi yöntemlerle çıkarılmaları gerekir. 

Kist Hidatik, insan yaşamını etkileyen önemli bir hastalıktır. Bu kistlerin yırtılması söz konusu olduğunda ise kistlerin safra yollarına açılması sonucuyla  çok riskli bir durum ortaya çıkarabilir. Ateş, sarılık, karın ağrısı ve karaciğer enzimlerinde artış görülebilir. Unutulmamalıdır ki oluşan bu kistlerin içeriği ciddi bir alerjendir. Hayati tehlike oluşturabilecek alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarabilir.  

Hayvanlarımızın  hastalığa sebep olan paraziti taşımalarının önüne geçmenin ne kadar önemli olduğu unutulmamalı, veteriner hekiminizden bilgi alarak, bu anlamda önlem alınmalıdır. Kedi köpeğinize düzenli yapılan iç parazit tedavisi bu riski ortadan kaldırır ve dostunuzun tüylerinden çekinmenize gerek kalmadan onu rahatlıkla öpüp koklayabilirsiniz. Yapılabilicekler çok basit ama gerekliliği çok elzem önlemlerdir.  Koruyucu hekimlik hem hayvan hem insan sağlığı açısından çok önemlidir.