KEDİLERDE DAVRANIŞ

KEDİLERDE DAVRANIŞ

Kedilerin, doğası gereği belli davranışları, belli tepkileri vardır. Bunları bilmek, bizim onlarla olan iletişimimizi kolaylaştırır. Bu sebeple de kedilerde normal ve anormal davranışları bilmemiz, minik dostumuzun doğasını tanımamız gerekiyor.

Bir tepki ve davranış bozukluğu olarak yorumlanan tırmalama bir problem olarak algılanmasına karşın, kedinin doğal içgüdüsüdür. Bir kedinin en temel alışkanlığının tırnaklarını törpülemesidir. Bu şekilde aynı zamanda yaşam alanına kendi işaretlerini bırakır. Ayrıca temel savunma aracı olarak gördüğü için tırnakları kediniz için çok önemlidir. Evde içgüsel tırmalama isteklerini karşılamak için tırmalama tahtası alabilirsiniz. Veteriner muayene rutinlerinde tırnaklarının kesilmesi ve evde sizin de bunu uygulayabileceğiniz kedi tırnak makasları almanız gerekebilir. Tırnak kesiminde önemli olan canlı dokuya ulaşmadan tırnağın doğru yerden kesilmesidir. Birkaç pratikten sonra kediniz de buna izin veriyorsa başarabileceğiniz bir konu olacaktır. Başaramadığınız noktada yardım alabilirsiniz.

Kedinizi kuma alıştırmak sandığınız kadar zor değildir. İçgüdüsel olarak eşelenebilecekleri bir yerde tuvaletlerini yapmak isterler. Evde kumu ona göstermeniz kısa sürede oraya alışmasına yetecektir. Burdaki önemli husussa doğru kum ve kum kabı seçimi ve konumudur. Fazla tozayan kumlar kedinizin zaman içinde solunum ve göz rahatsızlıkları yaşamasına sebep olabilir. Buna dikkat edip takipte kalın. Ayrıca kum kabına ulaşması kolay olmalıdır. Kumun temiz kalmasını sağlayın. Çok kirlenen kuma yapmak istemeyecek, başka yerler aranmaya başlayacaktır. Zaman içinde idrar ve dışkılama problemleri oluşabilir. 

Kediler strese çok duyarlı hayvanlardır. Evdeki en ufak düzen değişiklikleri , rutin dışı hareketlilik, onları strese sokamaya yeter. Stres pek çok hastalığın da sebebi olabiliyor ne yazıkki. O yüzden düzenlerini , esyalarının yerini sık sık değiştirmeyin. Alıştıkları rutinde kalmalarına olanak verin. Onlarla ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Oyun rutininiz varsa günde kısa bir zaman da olsa mutlaka yapmaya çalışın. Ve en önemlisi bol bol sevin. 

Kedi davranışlarında dikkat çeken bir diğer durum ise evde süs bitkilerini yeme girişimidir. Bunu içgüdüsel bir davranış olarak yaparlar. Bazı vitamin ya da mineral ihtiyaçlarını gidermek ya da tüy yumaklarından kurtulmak için bu yönde bir eğilim gösterdikleri biliniyor. Evde baktığınız bitkilerin kediniz için zararlı hatta toksik olabileceğini dikkate alın. Evdeki düzeni ona göre ayarlamayı gözden kaçırmayın.

Kediler doğası gereği yalanan ve buna uzun mesai harcayan canlılardır. Yalanarak kendilerini temizlemeye bayılırlar. Ancak bu sırada yuttukları tüyler midede topaklar oluşturur ve kedinizi oldukça rahatsız eder. Bu rahatsızlığı gidermek için kusmaya çalışırlar. Bazen kusmukla topakları atmayı başarırlar bazen de başaramaz sadece safra çıkarırlar. Ancak bu durum sürekli kusmayı tetikler ve devamlılık haline dönüşür. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu sorun daha sıkıntılı hal alabilir. Yalanarak yuttukları tüy topaklarını kusmaya ihtiyaç kalmadan dışkıyla rahatlıkla atabilmeleri için malt kullanmalısınız. Normal koşıllarda haftada birkaç kere , sıkıntının olduğu durumlarda her gün malt kullanmak sindirim sistemlerini rahatlatacaktır. Kedinizin bitkilere yönelmesi ve bu şekilde kusmaya yönelmesi veya saece öğürerek bunu tetiklemesi yerine onu bu sıkıntısından daha güvenli şekilde kurtulması için malt kullanmaya özen gösterin.

Kedisi olanların bildiği ve kontrol etmenin oldukça zor olduğu davranışlardan biri de mutfağa girme ve hırsızlıktır. Mutfak tezgâhınızda yemek aramaya bayılır. Ancak bu durum sizi rahatsız ediyorsa  yasaklamalar ile kontrol etmeniz mümkün. Kedinin eğitilmesi için biraz çaba harcanması gerekiyor. Kedinin eve geldiği ilk anda bu eğitime başlamak, çok daha etkili sonuç almayı sağlayacaktır. Ayrıca siz yemek yerken kedinizin de yanınızda olması ve sizin yediğiniz yemeklerden yemesi, bu anlamda geri götürücü bir etkide bulunabilir. Bir de bu düşüncenizde kararlı olmanız, kedinize kurallarınızı kabul ettirmenizde daha etkili olacaktır. Onun ayrı bir beslenme düzeni olmalı konforlu bir hayat için olduğu kadar onun sağlığı açısından da çok önemlidir. Ev yemeği ciddi deri problemlerinin yanı sıra çok ciddi metabolik hastalıklara da zemin hazırlar. Bu sebeple ona uygun diyet dışına çıkmamanız uzun vadede can dostunuzun uzun ve sağlıklı yaşamı için önemlidir.

Kedilerde davranış problemleri uzunca bir liste oluşturabilir. Ancak her biri için yapılabilecekler vardır.  Kedinizin neden bu davranışlarda bulunduğunu öğrenebilir, bunun için yapılabilecekleri uygulayabilirsiniz. Bazen anormal olarak gördüğümüz kedi davranışlarının altında çeşitli sorunlar ve rahatsızlıklar da yatabiliyor. Bazen de tamamen mizaca bağlı farklılıklar gösterebiliyorlar. Kedinizi tanımak ve isteklerini anlayabilmek, karşılıklı bağ kurabilmek onun da evde bir birey olduğunu unutmamak gerekir.