HAMİLELİKTE BESLENME

HAMİLELİKTE BESLENME

Hamilelik, tüm ihtiyaçlarda artışın görüldüğü özel bir dönemdir. Tıpkı insanlardaki gibi hayvanlarda da  ihtiyaçların artışıyla  hem de daha fazla ilgi ve özenli bakım gerekir. Özellikle beslenmelerine büyük bir önem vermemiz, onları desteklememiz gerekiyor.

-İlk olarak sevimli dostumuzun hareketliliği, yavru sayısı ve benzeri kriterler eşliğinde kalori ihtiyacının belirlenmesi gerekiyor

-Protein, yağ ve karbonhidrat oranları dengelenmiş bir beslenme bu süreçte ideal olandır. Ancak sevimli dostumuzun beden ağırlığı gözetilerek bu beslenme programı bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.

-Hamileliğinin ikinci dönemi olan 5. Haftadan sonra besin ihtiyacında belirgin bir artış olacaktır. Bu sebeple beslenmenin bu sürece uygun şekilde planlanması gerekir. Proteini yüksek mamalarla desteklenmelidir.

-Hamilelik süresince ve doğum sonrası emzirme dönemi boyunca annenin yavru mamasıyla beslenmesi tavsiye edilmektedir.

-Hamilelik sırasında standart öğün sayısını artırma ihtiyacı duyabilirler .Daha az ama daha sık yeme ihtiyacı hissedebilirler.  Özellikle hamileliğin son haftasında sık beslenebilir, öncekine göre fazla mama yiyebilirler.

Genel olarak gebelik sürecinde düzenli ve dengeli beslenmeyi benimsemeliyiz. Yemeğin miktarı da öğün sayısı da düzenli olarak artırılmalıdır. Yağ oranı dengeli ama protein oranı yüksek mamalar verilmelidir. Minik dostumuzun yeterli miktarda temiz suyu bulunmalıdır. Tüm bunların dışında hayvanların özel vitamin ve mineral desteği ihtiyaçları olabilir. Bunların tespiti ve telafisi için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.