DIŞ PARAZİTLERDEN KORUNMANIN ÖNEMİ

DIŞ PARAZİTLERDEN KORUNMANIN ÖNEMİ

Dış parazitler malesef kolaylıkla hayvanlarımıza bulaşıp, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilirler.. İlk akla gelenler keneler ve pirelerdir. Deri üzerinde erezyonlar oluşturur ve şiddetli kaşıntıya sebep olurlar. Hayvanın yaşam kalitesini, genel durumunu bozarlar. Ayrıca çok önemli başka hastalıkların etkenlerinin de taşıyıcısı olduğu bilinmelidir.

 Çeşitli enfeksiyonların taşıyıcısı olan keneler, özellikle köpekler için ciddi bir tehlike olarak görülür. Nisan ve Ekim ayları arasında, çalılıklarda ve otlar üzerinde yaşayan keneler, son derece kolay bir şekilde köpeklerimizin üzerine yapışabilir. Deri altına başına sokarak burada bir hafta kadar kalan keneler, ciddi enfeksiyonların bulaşmasına sebep olabiliyor. Örneğin; Lyme hastalığı bu şekilde bulaşabilir. Bu hastalık ise ateş, topallık, kas ve eklem ağrıları ile sinirsel sorunlara kadar gidebilir. Kan paraziti olan Ehrlichia da yine enfekte keneler yoluyla bulaşabilir. Ateş, durgunluk, anemi, lenf yumrularında büyüme, eklem içi kanamalar, kanamalı deri lezyonları gibi belirtiler ile kendini belli eder ve  korunmamız gereken çok ciddi  hastalıklardır. 

Yakarca da denilen tatarcık sinekleri ise Leishmania adındaki kan parazitinin aracı konağı olabilirler.  Köpeklerde kutanöz (deri) ve visseral (organ) bozuklukları yapar.  Ateş, Anemi, karaciğer ve dalakta büyüme , deride ağrılı ülserler yapar. Bazı  kan emici sivrisineklerle bulaşan  Kalp kurdu olarak bilinen Dilofilaria İmmitis köpeklerimizde enfeksiyona sebep olur. Çabuk yorulma solunum bozuklukları, öksürük,sarılık gibi belirtilerle seyreden çok ciddi hastalıklardandır.

Pireler ise dış parazitlerden korunmanın önemini bir kez daha gözler önüne seren zararlılardır. Sevimli dostlarımızda kan kaybı, enfeksiyon, anemi ve ölüme sebep olabilirler. Çok hızlı üreyebildikleri için bir anda büyük bir sorun haline gelirler. Pireler, barsak parazitlerine taşıyarak hayvan dostlarımıza ciddi zararlar verebilirler. Diphilidium Caninum adlı parazit, enfekte erişkin pirenin kedi, köpek tarafından yutulmasıyla bulaşır. İnce bağırsaklarında aktif hale gelir. Sindirim bozuklukları, ishal, hemorajik enterite sebep olur.

Ayrıca pireler pire anemisi denilen ciddi kansızlığa neden olabilirler.  Bunun dışında pire enfeksiyonuna bağlı olarak deri hastalıkları da görülebilir. Lokal tahriş, alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, kızarıklık , ve daha fazlası bu kapsamda gözlenebilir. Pirelere dair önemli bir bilgi ise bulaşma şekilleridir. Her ne kadar sıcak havalarda ortaya çıksalar da, kapalı alanlarda yıl boyunca bulunabilir ve evcil hayvanları yıl boyunca tehdit edebilirler. Ortama da yayılabilen larva ve yumurta formları erişkinliğe ulaşıp reenfestasyonlara yol açarlar. Bu sebeple pire sağaltımı çok yönlü düşünülmelidir.  

Yani sevimli dostlarımızı kene ve pire gibi dış parazitlerden korumanın en etkili ve kesin çözümü yapılacak dış parazit uygulamalarıdır.  Bu uygulamalar hem parazitleri uzaklaştırdığı gibi üzerlerine gelmesi ve barınmalarını da önler niteliktedir.Bunun için koruyucu veteriner hekimlik hizmeti almanız ve koruma  programına düzenli bir şekilde uymanız gerekir. Ancak bu şekilde minik dostunuzun sağlığını koruyabilir, keyifle ve mutlulukla koşup oynamasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde, hayvanlarımızın özellikle koşup oynamaktan keyif aldıkları yaz aylarında ciddi sıkıntılar ile karşılaşabilirsiniz. Bunları yaşamadan basit bir şekilde önlem almak için ihtiyacınız olan tek şey düzenli takiptir. Bunun için veteriner hekiminizden bilgi ve destek alabilirsiniz.