AŞILAMA PROGRAMI NEDEN ÖNEMLİ?

AŞILAMA PROGRAMI NEDEN ÖNEMLİ?

Aşılar, koruyucu hekimlik kapsamında değerlendirilen oldukça önemli uygulamalardır. Hayvan dostlarımızı pek çok hastalıktan korumamız aşılar sayesinde mümkün oluyor. Bu yüzden de sevimli dostumuzun aşı programını takip etmemiz ve düzenli olarak uygulamamız hayati önem taşıyabilir. Koruyucu önlemlerin en önemli parçası olan bu aşılar, hayvanın yaşı, genel sağlık durumu , hastalık geçmişi gibi bazı kriterlere göre belirlenir. Veteriner hekiminiz uygun bir şekilde bu aşı programını belirleyecektir.

Genel olarak aşılar ile ilgili merak edilen önemli detayları paylaşacak olursak, 1 yaşından küçük kedi ve köpekler viral hastalıklar açısından risk altındadır. Bu nedenle, özellikle bu yaş kriterleri kapsamında olanların iyi bir takibe ihtiyacı vardır. Viral hastalıkların  ne yazık ki ölümle sonuçlanabileceği, bu yüzden ciddi bir şekilde önlem alınması gerektiği unutulmamalıdır.  Aşılama programının en başında ise iç parazitlere karşı aşılama yapılması gerektiğini hatırlatalım. Kedi ve köpeklerimiz, plasenta yoluyla ya da emzirme sırasında iç parazitler alırlar. Buna karşı aşı programının en başında iç parazit aşısı yapılması gerekiyor. Bunun dışında ise yaşamları boyunca iç parazit enfestasyonlarından korunabilmek için her 2-3 ayda bir olacak şekilde iç parazit koruması yapılması gerekir . Bu hem onların hem de sizin sağlığınız için oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca belli periyotlarda dış parazit koruması uygulanmalıdır. Dış parazitler sadece kaşıntı ve deri tahribatı yapmakla kalmaz, çeşitli kan hastalıklarının da taşıyıcılarıdır. Ve bunlardan bazıları zoonoz yani insana da geçebilen hastalıklardır.

Her hayvanın detaylı bir ön muayeneden geçmesi, kilo takibinin yapılması ve genel durumuna göre bir aşı programının oluşturulması gerekir. Bunun için veteriner hekiminiz size yol gösterecek gerekli uyarıları yapacaktır. .Genel olarak köpekler için Karma ( Distemper, Adenovirus tip2, Parainfulenza, Parvovirüs, Leptospira ,) Kuduz, Bronchicine, Corona, ve Lyme aşıları belli periyotlarda uygulanır. . Kediler için ise  Karma aşı (Felin Calisi Virüs , Felin Rinotrehaitis, Feline Panleukopenia), Felin Leucemia Virus ve Kuduz aşıları aşı programlarına dahil olan aşılardır. Her hayvan için özel belirlenecek aşı programı veteriner hekiminin takibindedir. Bazı mantar enfeksiyonlarına karşı mantar aşıları da aşı programına eklenebilir. Uygun zamanlarda uygun şartlarda yapılan tüm bu aşılar, minik dostlarımızın hayati tehlike oluşturabilen enfeksiyonlara karşı immunizasyon geliştirmesini sağlar., onları hastalıklardan korur. Önemli olan sağlıklı bir aşı programı oluşturmak ve bu programın aksatılmadan uygulanmasına özen göstermektir.